‘Ik neem ontslag’

Wat doe je als één van je trouwe medewerkers op een dag met deze mededeling komt?
Je hebt het totaal niet zien aankomen. Je wilt deze medewerker ook eigenlijk helemaal niet kwijt. Dat vertel je hem ook: “Beste x, ik wil jou helemaal niet kwijt. Denk er nog eens goed over na. Wat heb je nodig? Een weekje vrij misschien?”
Dan wordt duidelijk dat deze meneer er al goed over heeft nagedacht. Zijn besluit staat vast. Wat nu?

Je kunt op verschillende manieren reageren.

  • Als je een beetje trots bent denk je wellicht: Ach, voor jou 10 andere.
  • Wanneer je jezelf regelmatig opoffert voor je bedrijf, maakt het je misschien wel boos: Hoezo, neem jij ontslag. Na alles wat ik voor het bedrijf en voor jou heb gedaan?
  • Als je jezelf kent als iemand die graag de touwtjes in handen heeft, zal deze situatie je misschien een gevoel van onveiligheid geven: Dan ook maar zo snel mogelijk de touwtjes met deze medewerker doorknippen.

Welke reactie je ook kiest. Het is in ieder geval een uitgelezen moment om informatie over de cultuur van je bedrijf/je team te krijgen. Een mooi moment om met deze medewerker in gesprek te gaan. Want wat maakt dat hij ontslag neemt? Wat heeft hij als positief ervaren in zijn werk en in het samenwerken? Waar denkt hij dat er nog zaken beter kunnen? En op welke manier? Allemaal vragen waar je doorgaans moeilijk eerlijk antwoord op krijgt, want voor alles ben en blijf jij de leidinggevende (en dus kun jij beslissen over de toekomst van de medewerkers). Nu deze medewerker al heeft besloten om te vertrekken, is hij wellicht bereid om meer openheid te geven over hoe hij de werkelijkheid heeft ervaren.

Met die waardevolle informatie kun je vervolgens verder. Want ja, dit is ‘slechts’ 1 mening. En het zou zomaar kunnen dat hij niet de enige is die tegen zaken aanloopt. Dit kan een mooie manier zijn om het gesprek bij de overige teamleden op gang te brengen. Want als er meer openheid is over dat wat medewerkers als lastig ervaren, wordt effectief samenwerken een stuk eenvoudiger!

Wil je hier meer over weten neem dan contact met me op via info@samenwerkingscoach.nl of bel me op 06 – 23 22 23 08.

“De Opmaat”
Wetterwille 2, 8401GB Gorredijk