‘Stomkop, kon je niet beter uitkijken?’

WE GEVEN DINGEN DOOR VAN GENERATIE OP GENERATIE, TENZIJ JIJ DE GEWOONTE DOORBREEKT.

Je bent gevallen met je fiets en je hebt je knie bezeerd. Als je thuiskomt zegt je vader: “Stomkop, kon je niet beter uitkijken. Nu is je fiets kapot.” Jouw moeder neemt je vervolgens bij haar op schoot en laat je vader zijn gang gaan.
In onze jeugd zijn er ontelbare momenten waarop wij als kind iets specifieks van onze ouders nodig hebben. En juist op die momenten reageren onze ouders soms op een manier die daar helemaal niet bij in de buurt komt. Soms zelfs is hun reactie juist het tegenovergestelde van wat we als kind nodig hebben.

Hoe zit dat?
Als eerste is het belangrijk je te realiseren dat echt alle ouders het beste willen voor hun kinderen. Ze doen het maximale wat binnen hun macht ligt om hun kinderen zo goed mogelijk te laten opgroeien. En daar zit nu juist de crux. Want niet alles wat jij als kind nodig hebt, ligt binnen de macht van jouw ouders. Stel nu dat jouw vader vroeger zelf heeft geleerd dat je niet mag huilen. De kans is groot, dat wanneer jij als kind verdrietig bent, hij zal reageren met de boodschap dat je niet mag huilen. Hij denkt wellicht dat dit zo ‘hoort’, omdat hij het zelf ook zo heeft geleerd van zijn ouders. En stel dat je moeder heeft geleerd dat ze haar man in alles moet steunen en vooral hem niet mag tegenspreken. Dan is haar reactie heel verklaarbaar. Zo gaan gewoontes over van generatie op generatie.

Sterker nog de kans is groot dat jij later op dezelfde manier reageert en hetzelfde zegt tegen jouw kinderen.

Is dat dan wat het is en moeten we het dan maar voor lief nemen? Nee, gelukkig niet. Want op het moment dat jij je bewust wordt van dat wat jij doet. En inzicht krijgt in wat maakt dat jij dat zo doet. Dan ben je in staat om een andere reactie te kiezen. En dus om de gewoonte te doorbreken. Jij hebt het in je om hier en nu het verschil te maken, zodat jouw kinderen het beste van jou krijgen wat je hen kunt geven!

Wil je weten wat daarvoor nodig is?
Neem vrijblijvend contact op met Bianca Osinga Samenwerkingscoach.
Ik ben bereikbaar via de mail info@samenwerkingscoach.nl
en telefonisch op 06 – 23 22 23 08.

“De Opmaat”
Wetterwille 2, 8401GB Gorredijk